Stijging NHG-grens: wat betekent dit voor jou?
Vanaf 1 januari 2025 veranderen de voorwaarden en normen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wat betekent dit voor jou als je van plan bent om volgend jaar een hypotheek af te sluiten?
Wil je een huis kopen en heb je een studieschuld? Vanaf 2024 zijn er weer nieuwe regels om rekening mee te houden. Zo gaat de rente op je studieschuld fors omhoog met de ingang van het nieuwe jaar. Waar de rente in 2023 gemiddeld nog 0,5 procent was, is dit nu 2,57 procent. Val je nog onder de oude regeling? Dan betaal je in 2024 2,95 procent rente. In veel gevallen scheelt dit honderden euro’s op jaarbasis. Hoe werkt het krijgen van een hypotheek in deze nieuwe situatie? Wij leggen het uit.
De renteverhoging scheelt op jaarbasis behoorlijk wat geld. De 2,5 procent wordt berekend op het openstaande schuldbedrag bij DUO. Het bedrag waarover je rente betaalt wordt dus elke maand kleiner, maar je maandelijkse kosten zijn hoger. Dit is iets waar we naar kijken bij een hypotheekaanvraag. Maar: er zijn zeker mogelijkheden!
Nieuwe stelsel weegt minder mee
Ben je na 1 september 2015 aan je studie begonnen? Dan val je onder het nieuwe stelsel, ook wel SF35 genoemd. Studenten van dit nieuwe stelsel hebben doorgaans meer geleend en daardoor een hogere studieschuld. Je hebt dan 35 jaar de tijd om je studieschuld af te betalen. Dit is goed nieuws voor je hypotheek: omdat je langer de tijd hebt om af te lossen, telt je studieschuld minder zwaar mee voor je hypotheekbedrag. Bij de nieuwe regeling wordt er voor je hypotheekbedrag gerekend met 0,35 procent van je totale studieschuld. Met studenten uit de oude regeling is dat in 2024 met 0,65 procent van de totale studieschuld.
Het oude stelsel zijn de studenten die dus vóór 1 september 2015 met de studie zijn begonnen, dit noemen we de SF15. Val je onder deze regeling? Dan heb je 15 jaar de tijd om je studieschuld af te betalen, waardoor de rente van DUO hoger uitvalt: 2,95 procent.
Hypotheekaanvraag met studieschuld
Met ingang van 1 januari wordt je hypotheek gerekend met je daadwerkelijke maandlasten. Het (gedeeltelijk) aflossen van je studieschuld kan in dit geval dus een positieve invloed hebben op je hypotheekbedrag. Goed om te weten: ondanks dat je studieschuld niet geregistreerd wordt bij het BKR (Bureau Krediet Registratie), is het niet iets om te verzwijgen bij een hypotheekgesprek. Je studieschuld is een financiële verplichting die mee moet worden genomen in je hypotheekaanvraag. Je bent dus verplicht om dit te laten weten aan de hypotheekadviseur. Met een studieschuld is het ook gewoon mogelijk om een NHG-hypotheek aan te vragen, wat weer voordeliger is voor de rente van je hypotheek.
Liever persoonlijk advies?
Studieschuld en hypotheek is vaak een wat overweldigend onderwerp. Gelukkig hoef je zelf geen expert te worden, dat zijn wij al. Wil je een gesprek over wat er, ondanks jouw studieschuld, mogelijk is voor een eventuele hypotheek? Wij geven je graag echt persoonlijk advies, waarbij we meekijken met jouw situatie. Dit doen we ook gewoon kosteloos, want die rente over je studieschuld kost immers al genoeg. We zien je graag bij ons op kantoor!
Vanaf 1 januari 2025 veranderen de voorwaarden en normen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wat betekent dit voor jou als je van plan bent om volgend jaar een hypotheek af te sluiten?
De hypotheekrentes zijn in augustus gedaald naar het laagste niveau van dit jaar. Dit is goed nieuws voor iedereen die een huis wil kopen of zijn hypotheek wil oversluiten.
In 20 minuten weten wat je kunt lenen?! Ben jij op zoek naar een nieuwe woning en toe aan een dosis inspiratie? Kom langs bij het Woon event! Samen met onze collega's van Van der Brugge Makelaardij staan op zaterdag 5 oktober klaar voor al je vragen over wonen.
Sta je op het punt een grote aankoop te doen en denk je aan geld lenen? Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. We staan klaar om je hierbij te helpen.
Woon je al een tijdje in je koopwoning? Dan is de kans groot dat je overwaarde hebt! Of je nu droomt van een verbouwing, je huis duurzamer wilt maken, of meer financiële ruimte wilt als je met pensioen gaat, je overwaarde kan je daarbij helpen. Wij leggen je uit hoe!
Sta je op het punt een nieuwe woning te kopen? Dan moet je kiezen: ga je voor een appartement of een eengezinswoning? Laten we de belangrijkste verschillen eens bekijken.
Bij HypotheekWeter pakken we het graag anders aan: bij ons ben je geen nummertje. We nemen graag de tijd om je echt persoonlijk advies op maat te kunnen geven. Met onze jarenlange ervaring en hart voor mensen zorgen wij voor goed onderbouwd, verantwoord advies voor iedereen. Wij helpen je graag (écht!).